python interview questions
Image Source - pixabay

With an increase in demand for technology, the demand for developers and programmers is also sky-rocketing all over the world. Especially, among all other programming languages, Python is proven to be worthy and beneficial for budding programmers. So, if you wish to begin in your career in Python platform, no worries, we’re here to help you by providing the latest updated collection of Python Interview Questions and Answers!

This blog is the perfect guide for you to learn all the basic concepts of Python that are required to crack a Python Interview. We’ve prepared this guide to cover almost all of the trickiest Python Interview Questions. Read all of them carefully to get familiar with the latest Python Interview Questions asked during Python interviews.

Question 1: Compare Python and Java
Answer:
Features Java Python
Ease of use Good Very Good
Coding Speed Average Excellent
Data types Static typed Dynamically typed
Data Science & Artificial Intelligence applications Average Very Good
Question 2: Define Python
Answer:

Interpreted as a high-level, interactive and object-oriented scripting language, Python is designed to be highly readable. It uses English keywords frequently where as other languages use punctuation, and it has fewer syntactical constructions than other languages. All these make Python, the most flexible and easy to use programming platform.

Question 3: How is Python Executed?
Answer:

Python files are compiled to bytecode and then executed by the host.

Or Else:

Type python .pv at the command line

Question 4: Difference Between .py and .pyc Files
Answer:

.py files are Python source files whereas .pyc files are the compiled bytecode files that is generated by the Python compiler

Question 5: How to Invoke the Python Interpreter For Interactive Use?
Answer:

Using the command: python or pythonx.y; where x.y are the version of the Python interpreter desired.

Question 6: What Is For-Else And While-Else In Python?
Answer:

This programming platform provides a unique way of handling loops by providing a function to write “else” block in case the loop is not satisfying the condition.

Example:

    a = []

    for i in a:

        print “in for loop”

   else:

         print “in else block”

output: 

    in else block

The same is true with while-else too.

Question 7: How to Dispose a Variable in Python?
Answer:

The keyword statement used in Python to delete or dispose a variable is “Del”

 >>> a = ‘Hello world!!’

>>> b = a

>>> sys.getrefcount(a)

3

>>> del a

>>> sys.getrefcount(a)

Traceback (most recent call last):

      File “<pyshell#23>”, line 1, in <module>

        sys.getrefcount(a)

NameError: name ‘a’ is not defined

>>> sys.getrefcount(b)

Question 8: Difference Between Range () and XRange () Functions in Python
Answer:

Range () – The function that returns a list of numbers which will be overhead if the number is too large

XRange() – Whereas, this function returns an iterator which in turn returns a single generated value when it is called.

Question 9: What Happens in the Background When you Run a Python File?
Answer:

The execution process of Python undergoes two phases. Once you run the .py file, it enters into the first phase in that it checks the syntax and in the second phase it executes to bytecode using Python virtual machine, and then loads the bytecode into memory and runs.

Question 10: Define Pickling and Unpickling
Answer:

The Pickle module receives any Python object and converts it into a string value and dumps it into a file by using dump function, this process is called pickling.

Unpickling is the process of retrieving original Python objects from the stored string representation.

Question 11: How Memory is Managed in Python?
Answer:

Python memory is managed by Python private heap space. All Python objects and data structures are located in a private heap. The programmer does not have an access to this private heap and interpreter takes care of this Python private heap.

The allocation of Python heap space for Python objects is done by Python memory manager. The core API gives access to some tools for the programmer to code.

Python also have an inbuilt garbage collector, which recycle all the unused memory and frees the memory and makes it available to the heap space.

Question 12: What Are the Tools Used by Python to Find Bugs or for Static Analysis?
Answer:

PyChecker, the static analysis tool specifically designed for Python platform helps to detect the bugs in Python source code and warns about the complexity of the bug. Pylint is another tool that verifies whether the module meets the coding standard.

Question 13: Define Python Decorator
Answer:

Python Decorator is a specific variation that we make in Python syntax to alter functions easily.

Question 14: What is the Syntax to Copy an Object in Python?
Answer:

Usually, the command copy.copy() or copy.deepcopy() has been used for the general case. But in certain cases, not all objects can be copied using this command. At that time, you can use:

newdict = olddict.copy()

Sequences can be copied by slicing:

Question 15: How to Convert a Number to a String in Python?
Answer:

To convert, e.g., the number 144 to the string ‘144’, use the built-in function str(). If you want a hexadecimal or octal representation, use the built-in functions hex() or oct(). For fancy formatting, use the % operator on strings, e.g. “%04d” % 144 yields ‘0144’ and “%.3f” % (1/3.0) yields ‘0.333’.

Question 16: How to Apply A Method To A Sequence Of Objects?
Answer:

Use a list comprehension:

result = [obj.method() for obj in List]

Question 17: Are There Any Interfaces To Database Packages In Python?
Answer:

Yes… Python 2.3 contains the bsddb package that provides an interface to the BerkeleyDB library. Interfaces to disk-based hashes such as DBM and GDBM are also included with standard Python.

Question 18: How Do I Debug an Extension in Python?
Answer:

When using GDB with dynamically loaded extensions, you can’t set a breakpoint in your extension until your extension is loaded.

In your .gdbinit file (or interactively), add the command:

br _PyImport_LoadDynamicModule

Then, when you run GDB:

$ gdb /local/bin/python

gdb) run myscript.py

gdb) continue # repeat until your extension is loaded

gdb) finish # so that your extension is loaded

gdb) br myfunction.c:50

gdb) continue

Question 19:  Where is the Freeze for Windows?
Answer:

“Freeze”, the program that allows you to ship a python program as a single stand-alone executable .exe file. It is not a compiler; your programs don’t run any faster, but they are more easily distributable, at least to platforms with the same OS and CPU.

Question 20: State Some of the Programming Features of Python?  
Answer:

Like all other programming languages, Python supports many features; that’s the reason it has been used for many cutting-edge technologies. Some of the key features of Python include:

  • Collection of data types such as lists, numbers and dictionaries.
  • Supports notable features such as classes and multiple inheritances.
  • Code can be split into modules and packages which assists in flexibility.
  • Provides good support for raising and catching which assists in error handling.
  • Incompatible mixing of functions, strings, and numbers triggers an error which also helps in good programming practices.
  • It has some advanced features such as generators and list comprehensions.
  • This programming language has automatic memory management system which helps in greater memory management.
Question 21: Does Python Support Object Oriented Scripting?
Answer:

Python supports object oriented programming as well as procedure oriented programming. It has features which make you to use the program code for many functions other than Python. It has useful objects when it comes to data and functionality. Also, it is very powerful in object and procedure oriented programming when compared to powerful languages like C or Java.

Question 22: What is Tuple?
Answer:

Tuples are similar to lists but the difference is that they cannot be modified once they are declared. They are similar to strings. When items are defined in parenthesis separated by commas then they are called as Tuples. Tuples are used in situations where the user cannot change the context or application; it puts a restriction on the user.

Question 23: Describe the Use of Python Error Handling  
Answer:  

Here we have illustrated the use of Python Error Handling with a sample code

try:

#This can be any code

except:

# error handling code goes here

finally:

…# code that will be executed regardless of exception handling goes here.

Question 24: What Happens If an Error Occurs and It’s Not Handled by the Python Error Handler?
Answer:

The program terminates and an execution trace is sent to sys.stderr.

Question 25:  Is a Function without a Return Statement is Valid?
Answer:

Yes, it’s valid! The function will then return a None object. The end of a function is defined by the block of code being executed (i.e., the indenting) not by any explicit keyword.

Question 26: Difference between Local and Global Name Spaces
Answer:

If a namespace is created within a function, then it is called as Local Name Space; and if a name space is created when the program starts, it’s called Global.

Question 27: What Are the Main Types of Namespaces In Python?
Answer:
  • Global
  • Local
  • Module
  • Class namespaces.
Question 28: Difference Between Tuples and List
Answer:
Lists Tuples
Lists are mutable i.e they can be edited. Tuples are immutable (tuples are lists which can’t be edited).
Lists are slower than tuples. Tuples are faster than list.
Syntax: list_1 = [10, ‘Chelsea’, 20] Syntax: tup_1 = (10, ‘Chelsea’ , 20)
Question 29: How to Perform Multithreading in Python
Answer:
  • Python has a multi-threading package but if you want to multi-thread to speed your code up, then it’s usually not a good idea to use it.
  • Python has a construct called the Global Interpreter Lock (GIL). The GIL makes sure that only one of your ‘threads’ can execute at any one time. A thread acquires the GIL, does a little work, then passes the GIL onto the next thread.
  • This happens very quickly so to the human eye it may seem like your threads are executing in parallel, but they are really just taking turns using the same CPU core.
  • All this GIL passing adds overhead to execution. This means that if you want to make your code run faster, then using the threading package often isn’t a good idea.
Question 30: What Are The File Processing Modes Supported By Python?
Answer:

Python allows you to open files in one of the three modes. They are:

read-only mode, write-only mode, read-write mode, and append mode by specifying the flags “r”, “w”, “rw”, “a” respectively.

A text file can be opened in any one of the above said modes by specifying the option “t” along with

“r”, “w”, “rw”, and “a”, so that the preceding modes become “rt”, “wt”, “rwt”, and “at”.A binary file can be opened in any one of the above said modes by specifying the option “b” along with “r”, “w”, “rw”, and “a” so that the preceding modes become “rb”, “wb”, “rwb”, “ab”.

Hope this collection of the most frequently asked Python Interview Questions and Answers would be useful for you to clear out Python technical interviews. We assure that these questions and answers are suitable for both Freshers and experienced professionals at any level.

Stay tune with SoftwareGuiders.com, as we will update the next set of Interview questions with Answers at the earliest!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here